top of page

 

Debate Club

כיתת דיבייט

 

כיתות דיבייט משלבות הדרכה פרונטאלית בנושאי תורת השכנוע עם לימוד ותרגול מעשי של החומרים הנלמדים. הכיתות נועדו לאמן תלמידים בהעברת מסרים בדרך בהירה, לוגית, תוך שיפור כושר הביטוי, הן בעל פה והן בכתב.

בעולמנו כיום קיימת חשיבות רבה לצייד את התלמיד בכלים לקליטת מידע מגוון ועיבודו לכדי עמדה ברורה, מובנת ומוגדרת כלים אלו של הכשרה רטורית מקנים לתלמיד יכולות דיבור רהוט, שכנוע אפקטיבי, הקשבה לדברי הזולת ויכולת של נאום מול קהל. אלו הכלים המעשיים והאפקטיביים ביותר, המעניקים לתלמיד יכולות ביטוי נחוצות.

יכולות אלו של ניסוח עמדות, הרחבת עולם המושגים והצורך להתעמת עם דעות נגדיות, מחזקות את ההגדרה העצמית של התלמיד ובכך מעלות את ביטחונו העצמי. ככל שתלמיד לומד להתבטא ביתר קלות, להבהיר מהי דעתו ועמדותיו, תחושת הביטחון שלו גוברת, ויכולת התקשורת שלו מתפתחת.

כיום, כאשר תרבות ההעתקה והדבקה של מספר מאמרים למאמר אחד כמעט ללא יכולת ניתוח ועיבוד מידע, מגבילה את יכולת החשיבה והניסוח של התלמידים, שיטת הדרכת הדיבייט מקנה לתלמידים את היכולות החסרות הללו ועוזרת להם לנתח את המידע הניתן להם ולסכם אותו באופן האפקטיבי ביותר.

האמונה בבסיס לימוד כלים ומיומנויות רטוריות ושכנועיות אלו, היא כי פיתוח חשיבה הינו כחלק בלתי נפרד מהוראת כלל התכנים הנלמדים בבית הספר.

​מטרות ויעדי פורמט הדיבייט​

1. הענקת כלים לשיפור הרטוריקה וכושר השכנוע

2. חיזוק חשיבה יצירתית, עצמית וביקורתית
3. הגברת המעורבות הפוליטית ונקיטת עמדה בנושאים שעל סדר היום
4. שיפור תרבות הדיון
5. חשיפת בני הנוער לנורמת דיון קבוצתי הוגן
5. עידוד בני הנוער להביע ולנקוט את עמדותיהם האישיות בנושאים שונים

 

פורמט הדיבייט:

מיועד לעזור לתלמידים להתגבר על פחד קהל, ולרכוש כלי שכנוע יעילים
נלמד באופן מעשי-חוויתי, כאשר התלמידים לוקחים חלק פעיל כל שיעור בדיבייט מותאם לקצב ההתקדמות הכיתתי והאישי של כל תלמיד

גמר אליפות העולם בדיבייט לתיכונים 2013

 

 

פורמט דיבייט בית-ספרי


דיבייט, הוא ספורט אינטלקטואלי המאתגר קבוצות לשכנע קהל מאזינים לתמוך בהצעה מסוימת או להתנגד לה "חוקי המשחק" של הדיבייט מזכירים דיון פוליטי, בו ניתנת הצעה לסדר יום (הצעת חוק) שעליה דנים המשתתפים. תפקידה של קבוצת הממשלה הינו להביא נימוקים אשר יתמכו בהצעה לסדר היום מנגד, תפקידה של קבוצת האופוזיציה הינו להפריך את טיעוני הממשלה, ולהביא טיעונים אשר יתנגדו להצעה המובאת. כך נוצר דיון אפקטיבי בין שני הצדדים, בו נבחנות יכולות השכנוע והנאום של הדוברים.


בדיבייט משתתפים שישה עד שמונה תלמידים אשר נואמים, כל אחד בתורה, בעד או נגד ההצעה. אורך הנאומים מותאם לרמת ההתקדמות של התלמידים. מתחילים מנאומים קצרים על נושאים בסדר היום הקרובים לתלמידים לאחר מכן מעלים את זמני הנאום, וכן מאתגרים את התלמידים על נושאי פוליטיקה, איכות סביבה ועוד בכדי ליצור מעורבות חברתית רבה יותר.


נושאי דיבייט


נושאי הדיבייט הינם מגוונים ומותאמים לתלמידים בשכבות הגיל השונות

 

פוליטיקה
נבחן נושאים פוליטיים עכשווים משני צדי המתרס, מחלוקות של ימין מול שמאל, דת ומדינה, שאלת ההסברה ויחסי החוץ של ישראל עם מדינות העולם ועוד.

 

זכויות 
זכויות הינו נושא נרחב בו נדון על זכויות האדם הבסיסיות, ומתי לגיטימי לממשלה להגבילן. נדון על הזכות לפרטיות, הזכות לקניין, הזכות להצביע ועוד.


איכות הסביבה
נשאל מהי הדרך הטובה ביותר לשמור על הסביבה שלנו? נדון  על דרכים לפתרון, היתרונות והחסרונות בשימוש בהם. האם נכון יהיה לדרוש תשלום לכניסת מכוניות למרכזי הערים? כיצד העלייה בגידולי התירס משפיעים על מחירי המזון ברחבי העולם.

 

תקשורת
התקשורת כגורם משפיע ביותר בחיינו. נדון בשאלה האם התקשורת צריכה להיות מווסתת יותר ע"י השלטון ומתי יש להגביל את חופש הביטוי ומתי לא.

 

כלכלה
קפיטליזם מול סוציאליזם, איזו מערכת כלכלית עדיפה ומתי, המחאה החברתית וההשלכות.





ועוד נושאים רבים ומעניינים.

bottom of page